Macromax

Średnia ocena:

Macromax to antybiotyk makrolidowy o szerokim spektrum działania. Stworzony został na bazie azytromycyny – pochodnej używanej dawniej erytromycyny, o mniejszej ilości efektów niepożądanych. Daje efekt głównie bakteriostatyczny, choć niekiedy działa również bakteriobójczo. Blokuje rybosomy bakterii, przez co uniemożliwia im syntezowanie niezbędnych do życia i namnażania się białek. Ze względu na długi okres półtrwania leku, terapia azytromycyną trwa zazwyczaj krótko, od jednego do pięciu dni. Macromax możemy nabyć wyłącznie na receptę.

Macromax
Średnia ocena (z 46 ocen)
Skuteczność
Bez skutków ubocznych
Opłacalność

Wskazania

Lek stosujemy w terapii zakażeń bakteryjnych górnych i dolnych dróg oddechowych, w tym podczas zapalenia migdałków oraz gardła, a także w leczeniu zakażeń tkanek miękkich i skóry, układu moczowo-płciowego oraz w zapaleniu ucha środkowego.

Dawkowanie

Preparat przeznaczony jest do zażywania doustnego. Kapsułki połykamy w całości, popijając dużą ilością wody. W celu zachowania jak najwyższej skuteczności działania antybiotyku, zaleca się przyjmowanie go na godzinę przed planowanym posiłkiem, bądź też dwie godziny po nim. Decyzję co do dawki i częstotliwości stosowania preparatu podejmuje lekarz i należy bezwzględnie stosować się do jego wskazań.

Możliwe skutki uboczne

Jak każdy antybiotyk, Macromax może wywoływać pewną liczbę efektów niepożądanych. Należą do nich: ból i zawroty głowy, senność, pobudzenie, drgawki, nudności, wymioty, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, zaburzenia czucia oraz skórne reakcje alergiczne.

Przeciwwskazania

Lek nie jest przeznaczony dla osób nadwrażliwych na azytromycynę bądź inne antybiotyki makrolidowe. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także pacjenci mający chore nerki lub wątrobę powinni powiedzieć o tym lekarzowi. Konieczne jest także poinformowanie specjalisty o wszystkich lekach, które aktualnie przyjmujemy, ponieważ niektóre z nich mogą wchodzić w niekorzystne interakcje z azytromycyną.

Macromax0LekOpinie.pl2014-04-29 20:55:24Macromax to antybiotyk makrolidowy o szerokim spektrum działania. Stworzony został na bazie azytromycyny – pochodnej używanej dawniej erytromycyny, o mniejszej ilości efektów niepożądanych. Daje efekt głównie bakteriostatyczny, choć niekiedy działa również bakteriobójczo. Blokuje rybosomy bakterii, przez co uniemożliwia im syntezowanie niezbędnych do życia i namnażania się białek. Ze względu na długi okres półtrwania leku, terapia azytromycyną trwa zazwyczaj krótko, od jednego do pięciu dni. Macromax możemy nabyć wyłącznie na receptę.
Producent:
ICN Polfa Rzeszów
Substancja czynna:
azytromycyna
Strona zawiera informacje o leku Macromax cena, pobierz Macromax ulotka, dedykowane Macromax forum, wpływ Macromax na prowadzenie pojazdów, czy Macromax jest refundowany? - czyli Macromax refundacja, a także interakcje Macromax a karmienie piersią, zalecane Macromax dawkowanie, stosowanie Macromax w ciąży, Macromax opinie o leku, tanie Macromax zamienniki, interakcje leku Macromax a alkohol.

45 opinii o Macromax

Znasz Macromax? Napisz opinię!

Napisz swoją opinię o Macromax


Komentarz będzie widoczny po zaakceptowaniu przez moderatora. Zastrzegamy sobie prawo do poprawek błędów ortograficznych i interpunkcyjnych. Publikujemy wyłącznie autentyczne opinie.

Zaznacz gwiazdki, aby ocenić lek.
Skuteczność
Bez skutków ubocznych
Opłacalność

  1. Zaraz minie doba jak wzięłam pierwszą tabletkę i nie widzę żadnego rezultatu ani skutków ubocznych. Ratuje mnie Nurofen Forte…

    Autor opinii: Agus, dodano: 29 listopada 2017
  2. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Rozpoczęłam kurację 3 dniową. Początkowo efekty było widać ponieważ kaszel mokry mniej mnie męczył. Niestety, po 3 dniowej kuracji kaszel całkowicie nie ustąpił. Dopiero po 3 dniach pojawiły się skutki uboczne typu: osłabienie, senność, nerwowość, zaburzenia żołądkowo jelitowe, nadmierna ilość gazów. Może kuracja 6 dniowa wyleczyłaby mnie całkowicie, jednakże nie wiadomo z jakimi jeszcze dodatkowo skutkami ubocznymi.

    Autor opinii: Agnieszka, dodano: 8 października 2017
  3. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Przez okres brania antybiotyku nic się nie działo. Nadmienię iż brałam 3 dniowy. Po 3 dniach wystąpiły skutki uboczne. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, skurcze, nadmierna ilość gazów. Ponadto, gorsze widzenie, czyli senność na stojąco. W drugim dniu wystąpiło dodatkowo osłabienie całego organizmu. Moje mięśnie są rozluźnione, nic nie mogę zrobić poza leżeniem. Zastanawiam się do kiedy te skutki uboczne będą się utrzymywać.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 8 października 2017
  4. Właśnie skończyłam brać ten lek. Dostałam go po ugryzieniu kleszcza. Dobrze. że nie czytałam opinii… U mnie nie wywołał żadnych skutków ubocznych. Mam nadzieję, że dobrze zadziałał. :)

    Autor opinii: Anonim, dodano: 8 października 2017
  5. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Jestem w czwartym dniu leczenia, przez pierwsze 2 dni skutki uboczne to mała biegunka, od 3 dnia jest fatalnie: przelewanie w jelitach, ostra mokra biegunka (sikanie kupy). 4 dnia objawy większe niż przed leczeniem, kaszle jak gruźlik, pisze ten komentarz od 15 minut (ciężko bardzo się skupić), ból brzucha, ogromne osłabienie (ciężko do WC pójść). Stosowałem równolegle probiotyk. Nigdy więcej tego antybiotyku, tak źle to chyba w życiu się nie czułem.

    Autor opinii: Grzegorz, dodano: 28 września 2017
  6. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych Brak ocen Opłacalność Brak ocen

    Antybiotyk przepisany na zapalenie górnych dróg. W trzecim dniu poprawa aczkolwiek od początku brania bezsenność – koszmar. NIE POLECAM.

    Autor opinii: Luk, dodano: 27 września 2017
  7. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Najgorszy lek na świecie. Nie wyleczył zatok, ponadto mam zapalenie oskrzeli! Do tego ból głowy, osłabienie ale nie takie normalne, nie można wstać z łóżka! Gorączka! W drugim dniu przyjmowania silny ból brzucha i ostra biegunka. Obeszło by się bez antybola który ma leczyć na jedno a skutkiem ubocznym jest 10 innych chorób!

    Autor opinii: Marzena, dodano: 16 września 2017
  8. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Antybiotyk dostałam na zapalenie zatok. Już po pierwszej dawce pod wieczór miałam straszne zawroty głowy, ból głowy, ból brzucha i ogólne osłabienie. Na drugi dzień było trochę lepiej ale zawroty, osłabienie i „przelewanie” w brzuchu zostało. Najgorsze było zażycie 3 ostatniej tabletki. Bardzo silne zawroty głowy, okropny ból głowy, totalny brak siły, mogłam tylko leżeć, ból brzucha, nudności. Gdyby nie to ze nie byłam w stanie stać tylko leżeć pojechałabym na pogotowie. Czułam się gorzej niż przed braniem leku. Dzisiaj po 3 dniach brania antybiotyku mam dzień bez brania tabletki i czuje się fatalnie. Jestem strasznie słaba, czuje się jak bym była pijana, nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, dalej mam zawroty głowy i mogę tylko leżeć. Czekam aż antybiotyk przestanie działać. Nie polecam.

    Autor opinii: Anja, dodano: 11 września 2017
  9. Dzisiaj w południe wziąłem 3 tabletkę. Dolegliwości brzusznych nie mam lecz gorzej się czuję niż 3 dni temu. Bolało mnie tylko gardło nie miałem temperatury lekarka przepisała mi Macromax przy badaniu przed wyjazdem do sanatorium za tydzień tak profil.

    Autor opinii: Kazimierz, dodano: 11 maja 2017
  10. Pierwsza dawka zero efektu… druga zadziałała pięknie. Miałem zapalenie zatok i strasznie się męczyłem, ale Macromax dał radę. Jestem zadowolony. Żadnych skutków ubocznych. Polecam

    Autor opinii: Dave, dodano: 6 maja 2017
  11. Bardzo dobry antybiotyk. Poprawa następuje już po pierwszej dawce, a po drugiej czułam się zdrowa. Bez skutków ubocznych. Polecam.

    Autor opinii: Sylwinka, dodano: 25 kwietnia 2017
  12. Mi niespecjalnie pomogło, ale może u innych osób będzie inaczej.

    Autor opinii: Miligost, dodano: 25 kwietnia 2017
  13. Mam go brać, ale tyle przeciwwskazań, że aż się boję!

    Autor opinii: kabi, dodano: 10 marca 2017
  14. Przed przyjęciem antybiotyku miałam ból głowy, a po Macromax ból głowy, wymioty i biegunkę przez parę dni, nie polecam tego leku. Skutki uboczne bardzo dotkliwe.

    Autor opinii: A, dodano: 17 lutego 2017
  15. Lek zlikwidował gorączkę, pomógł oczyścić oskrzela i rozładował napięcie w zatokach, jednak ból, potworne skurcze brzucha i wodnista biegunka koszmarne. Biorę lek w systemie 3 dni – 4 dni przerwy i znowu 3 dni na Macromaxie. Pierwszy cykl zniosłam jakoś spokojnie, ale po przerwie gdy zażyłam tabletkę myślałam, że ból mnie wykończy, do tego utrzymuje się cały dzień. Zaobserwowałam też ogólne osłabienie, ciągłe niewyspanie, brak energii i motywacji aby zrobić cokolwiek.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 30 stycznia 2017
  16. Podczas podróży po tropikalnym kraju dostałam jakiejś infekcji górnych dróg oddechowych. Potworny ból zatok, jakby gotowała się w nich woda. 39C gorączki. Po pierwszej dawce zapadłam w 10 godzinny spokojny sen i wstałam lekko osłabiona, ale zdrowa i bez gorączki, Genialny lek. Może zadziałał tak dlatego, że to pierwszy mój antybiotyk od 10 lat, ale polecam.

    Autor opinii: Bella, dodano: 17 stycznia 2017
  17. Dzisiaj 4ty dzień z 6cio dniowej kuracji. Działać działa dobrze, tyle tylko że źle sypiam, jestem ogólnie rozbity, czuję się jakbym rozmawiał z duchami. Nie wiem czy jutro jeszcze wezmę.
    ODPOWIEDŹ REDAKCJI: Przerywanie antybiotykoterapii jest bardzo niewskazane. W przypadku skutków ubocznych utrudniających funkcjonowanie najlepiej zasięgnąć rady u lekarza.

    Autor opinii: uho78, dodano: 13 stycznia 2017
  18. Wzięłam 3 tabletki tego leku, po drugiej tabletce całą noc miałam biegunkę, nie mogłam spać po nocach. W czwartym dniu czułam się nadal chora, trochę zmniejszył mi się katar i trochę odblokowały mi się zatoki, ale bez szału.

    Autor opinii: Ewka, dodano: 13 grudnia 2016
  19. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Lek został mi przepisany na infekcje intymną, już po 1 tabletce poczułam ulgę, na pewno brak skutków ubocznych zawdzięczam wziętej kilka godzin przed dawką antybiotyku osłonie pro biotycznej. Także myślę, że to tutaj ma największe znaczenie wcześniejsza ochrona żołądka.

    Autor opinii: Natalia, dodano: 9 listopada 2016
  20. Sześć dni stosowania bez efektu, mam zapalenie oskrzeli.

    Autor opinii: wlodek, dodano: 7 listopada 2016
  21. Dziś zaczęłam brać Macromax i mam ból brzucha skręty jelit i biegunkę a 3 dni jeszcze, nie wiem czy brać go jutro czy zmienić.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 19 października 2016
  22. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Rewelacyjny antybiotyk, już po paru godzinach czułam poprawę samopoczucia, żadnych skutków ubocznych, jedynie przy pierwszej dawce przez chwilę lekko pobolewa mnie brzuch, ale wystarczy dobry probiotyk i przy następnej dawce już nie było bólu brzucha. Polecam.

    Autor opinii: Joanna, dodano: 24 września 2016
  23. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych Brak ocen Opłacalność

    Zdecydowanie szybko stawia na nogi. Nie miałam skutków ubocznych bo zapewne nie jestem uczulona na azytromycynę.

    Autor opinii: Bożena, dodano: 25 sierpnia 2016
  24. Po zażyciu jednej tabletki nie mogłam spać przez cala noc przez biegunkę… Zdecydowałam się wziąć druga tabletkę bo jest późno i nie dam rady skontaktować się z lekarzem. Jak będzie? Zobaczymy.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 21 lipca 2016
  25. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Wszystko co można powiedzieć najgorszego niestety się sprawdziło. Czyli kuracja 3 tabletkami. Po zażyciu pierwszej zawroty i ból głowy oraz jakieś poty. Drugi dzień już wydawało się, że koszmar się skończył, ale wystąpiły poty, czyli obojętnie czy leżę, czy siedzę zalewała mnie fala potów lub zimna. Trzeci dzień to już jest apogeum: 4h bolał mnie brzuch (ale żeby tylko bolał silne skurcze nie do wytrzymania) i po tym wszystkim biegunka i temperatura 38st, która nie chciała zejść przez cały dzień. Kolejny dzień już po zakończeniu jedzenia tej trucizny podwyższona temperatura się utrzymuje, a biegunka pojawia się co 2-3h, nie jest tak gwałtowna jak wczoraj, ale wykańcza mnie bardzo dobrze. Lek przepisała mi Pani Doktor Kasprzak z przychodni na Chrobrego w Poznaniu. Nie polecam tego lekarza. Wzięłam tę truciznę na ból gardła, a teraz trapi mnie 10 innych chorób.

    Autor opinii: KatarzynaPoz, dodano: 7 lipca 2016
  26. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Rozpoczęłam branie antybiotyku przez ostrą infekcje dróg oddechowych, a przez Macromax czułam jakby dołączyła do tego grypa jelitowa. Po zażyciu – nie do wytrzymania ból brzucha, wymioty i biegunka, jeszcze bardziej podwyżsxona temperatura. Nie polecam niestety.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 20 kwietnia 2016
  27. Przeszłam kurację 6 dniową, objawy strasznej ropnej grypy minęły po trzech dniach – byłam w szoku. Ale dwa-trzy dni po zakończeniu obsypało mnie od czubka głowy po pięty – reakcja alergiczna potężna. Mija miesiąc a ja nadal walczę ze skutkami ubocznymi. Zalecam wielką ostrożność. To jakaś bomba ten Macromax w życiu już nie wezmę.

    Autor opinii: sylwia, dodano: 16 kwietnia 2016
  28. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Witam, wzięłam tylko jedną tabletkę tego leku ponieważ dostałam takich silnych bóli brzucha, że mało nie pojechałam na pogotowie. Fakt przy anginie po jednej tabletce ból gardła minął, ale nigdy przenigdy nie wezmę tego leku. Dalej czyli po 4 dniach boli mnie brzuch! Może jestem uczulona….nie wiem ale nigdy nie miałam takiej sytuacji z żadnym antybiotykiem :(

    Autor opinii: Marta, dodano: 4 kwietnia 2016
  29. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Witam brałem antybiotyk 6 dni, ponieważ miałem zapalenie oskrzeli. Po 1 dniu było lepiej, po kolejnych było gorzej – osłabienie, ból głowy, totalne rozbicie, kłucie w klatce piersiowej, straszne poty. Dziś ostatnia dawka i czekam na poprawę – zero kataru i zatoki trochę lepiej, gardło nadal czerwone. Czekam na kolejne dni, może coś się poprawi, trudno określić mi działanie tego leku, każdy organizm jest inny.

    Autor opinii: MARCIN, dodano: 28 marca 2016
  30. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Ból głowy, bezsenność i nocne poty. Poza tym ogólne osłabienie i rozdrażnienie. Na pewno już więcej nie będę brał tego antybiotyku.

    Autor opinii: rocco, dodano: 17 marca 2016
  31. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Miałem kurację 3 dniową, po pierwszym dniu od razu poczułem poprawę, po drugim już czułem się prawie zdrowy, a dzisiaj po trzecim dniu czuję się w pełni zdrowy :) Bardzo polecam, u mnie brak skutków ubocznych :)

    Autor opinii: Mati, dodano: 14 marca 2016
  32. To dobry antybiotyk, stosowałam go wielokrotnie i za każdym razem stosunkowo szybko stawiał mnie na nogi. Żadnych niepokojących efektów u siebie nie zaobserwowałam. Wiadomo, że antybiotyków lepiej w ogóle unikać, jednak ten spełnia swoje zadanie, a przy tym cenowo wypada całkiem nie najgorzej.

    Autor opinii: eMka, dodano: 27 lutego 2016
  33. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Miałam kurację 3 dniową. Poprawę w zatokach zauważyłam już drugiego dnia. Niestety po drugiej dawce dopadł mnie okropny ból w jamie brzusznej. Brzuch napuchł, każde dotknięcie sprawiało ból, byłam rozdrażniona, często budziłam się w nocy, miałam napady ciepła mieszane z potwornym zimnem.

    Autor opinii: Natalia, dodano: 8 lutego 2016
  34. Po 3 dniach stosowania tego antybiotyku jakieś zaczerwienie pod pachami mi się zrobiło…

    Autor opinii: Anonim, dodano: 6 lutego 2016
  35. Macromax używałam przy anginie. Jak dla mnie to najwygodniejszy antybiotyk ze względu na to ze kuracja trwa 3 dni, a samo działanie leku jest dłuższe. Nie wywołał u mnie żadnych skutków ubocznych gdyż przed nim zawsze brałam osłonkę.

    Autor opinii: Maria, dodano: 21 grudnia 2015
  36. Rzygam po nim już 3 raz od 2 godzin mam dość. Zmieniam antybiotyk.

    Autor opinii: Krzysiek, dodano: 4 listopada 2015
  37. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Polecam, bardzo dobry antybiotyk, wygoda bo krotko i tylko raz na dobę.

    Autor opinii: rena, dodano: 4 maja 2015
  38. Po zażyciu drugiej dawki dostałam wodnistej biegunki, a poprawy w zatokach nie ma. Jestem bardziej osłabiona oraz moje samopoczucie jest gorsze. Jestem rozdrażniona i bez siły.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 1 maja 2015
  39. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Jedyny antybiotyk, który mi pomaga.

    Autor opinii: Busia, dodano: 11 kwietnia 2015
  40. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Szybko stawia na nogi. Godny polecenia.

    Autor opinii: DDA, dodano: 29 marca 2015
  41. Skopiuję wypowiedź, bo w 100% czuję się tak samo:
    „…antybiotyk Macromax zażywam trzeci dzień i czuję się o wiele gorzej niż zanim poszłam do lekarza, bolą mnie bardziej stawy, więcej kaszlę z niesamowitym bólem. Leżę w łóżku według zaleceń lekarza i nie ma ŻADNEJ POPRAWY.”

    Autor opinii: Anonim, dodano: 25 marca 2015
  42. Dzień dobry, antybiotyk Macromax zażywam drugi dzień i czuję się o wiele gorzej niż zanim poszłam do lekarza, bolą mnie bardziej stawy, więcej kaszlę z niesamowitym bólem. Leżę w łóżku według zaleceń lekarza i nie ma ŻADNEJ POPRAWY.

    Autor opinii: dana, dodano: 27 lutego 2015
  43. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Bardzo szybko stawia na nogi, a co najważniejsze czas kuracji jest bardzo krótki. Nie zaobserwowałem skutków ubocznych. Oczywiście jeśli nie ma potrzeby lepiej nie zażywać antybiotyków, ale jeśli lekarz przypisze ten można brać bez obaw. Pozdrawiam

    Autor opinii: Mariusz, dodano: 5 lutego 2015
  44. Bardzo mi pomógł. To dobry antybiotyk.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 23 stycznia 2015
  45. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    To dobry, skuteczny i przede wszystkim tani antybiotyk. Lekarz zalecił jako zamiennik Sumamedu ze względu na cenę. Antybiotyki zażywam tylko w ostateczności i jeśli chodzi o Macromax do tej pory zawsze pomagał, gdyby tylko nie te bóle brzucha, ale da się je jakoś znieść..

    Autor opinii: Basik, dodano: 22 czerwca 2014