Nasometin

Średnia ocena:

Nasometin to lek w aerozolu na bazie kortykosteroidu, mający działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Jego substancja aktywna, mometazon, zmniejsza obrzęk i łagodzi podrażnienia błony śluzowej nosa, wyciek oraz wzmożone kichanie, a także likwiduje uciążliwe uczucie zatkanego nosa. Preparat hamuje również ekspresję genów odpowiedzialnych za występowanie oraz poziom nasilenia stanu zapalnego. Pierwszy efekt terapeutyczny obserwujemy szybko, jednak na pełne zadziałanie leku trzeba poczekać do kilku dni. Możemy go nabyć jedynie na receptę.

Średnia ocena (z 15 ocen)
Skuteczność
Bez skutków ubocznych
Opłacalność

Wskazania

Nasometin stosujemy w leczeniu całorocznego bądź sezonowego zapalenia śluzówki nosa na tle alergicznym u pacjentów, którzy przekroczyli 6. rok życia, a także w terapii polipów nosa u osób dorosłych.

Dawkowanie

Lek stosujemy donosowo, rozpylając go za pomocą aplikatora. Dawkowanie i częstotliwość stosowania go są zależne od wieku pacjenta, rodzaju schorzenia oraz stopnia jego nasilenia, dlatego to lekarz poinformuje nas podczas wizyty jak często i w jakich ilościach powinniśmy przyjmować Nasometin.

Możliwe skutki uboczne

Stosując lek, należy liczyć się z ryzykiem wystąpienia efektów ubocznych terapii, do których należą: podrażnienie śluzówki nosa, uczucie pieczenia, owrzodzenie, zaburzenia smaku i węchu, bóle głowy, obrzęk naczynioruchowy, reakcje nadwrażliwości, krwawienia z nosa, zaś sporadycznie anafilaksja.

Przeciwwskazania

Leku nie powinni zażywać pacjenci uczuleni na któryś z jego składników, cierpiący na miejscowe zakażenie błony śluzowej nosa, a także bezpośrednio po przebytym zabiegu chirurgicznym nosa bądź też jego urazie. Wskazane jest, by kobiety w ciąży i karmiące piersią przed rozpoczęciem terapii poinformowały o swoim stanie lekarza. Należy także zgłosić specjaliście fakt przyjmowania jakichkolwiek innych leków, nawet dostępnych bez recepty.

Nasometin0opinie-lek2015-02-05 16:18:25Nasometin to lek w aerozolu na bazie kortykosteroidu, mający działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Jego substancja aktywna, mometazon, zmniejsza obrzęk i łagodzi podrażnienia błony śluzowej nosa, wyciek oraz wzmożone kichanie, a także likwiduje uciążliwe uczucie zatkanego nosa. Preparat hamuje również ekspresję genów odpowiedzialnych za występowanie oraz poziom nasilenia stanu zapalnego. Pierwszy efekt terapeutyczny obserwujemy szybko, jednak na pełne zadziałanie leku trzeba poczekać do kilku dni. Możemy go nabyć jedynie na receptę.
Producent:
Sandoz
Substancja czynna:
mometazon
Strona zawiera informacje o leku Nasometin cena, pobierz Nasometin ulotka, dedykowane Nasometin forum, wpływ Nasometin na prowadzenie pojazdów, czy Nasometin jest refundowany? - czyli Nasometin refundacja, a także interakcje Nasometin a karmienie piersią, zalecane Nasometin dawkowanie, stosowanie Nasometin w ciąży, Nasometin opinie o leku, tanie Nasometin zamienniki, interakcje leku Nasometin a alkohol.

14 opinii o Nasometin

Znasz Nasometin? Napisz opinię!

  1. Mimo rozlicznych wątpliwości biorę jakiś kwartał i póki co korzyści są raczej widoczne, dlatego też mogę zarekomendować.

    Autor opinii: Leonard, dodano: 25 kwietnia 2017
  2. Zawsze wracam do niego. Tylko on mi pomaga w przypadku zapaleń.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 11 lutego 2017
  3. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Po zastosowaniu kropli na zatoki nie odczuwałam poprawy, a wręcz pogorszenie bólu zatok. Odczuwałam ucisk na oczy, ciężka głowa nic nie spływało z zatok tylko preparat wysusza nos i jak dla mnie nie odczuwam poprawy.

    Autor opinii: Marta, dodano: 15 października 2016
  4. Dostałam go na ostre zapalenie zatok. Po pierwszym użyciu nie zauważyłam efektu, jedynie dziwne kłucie w okolicy wargi, ale to może od częstego wycierania nosa, bo wargi też mam suche od chusteczek i serwetek.

    Autor opinii: Jaga, dodano: 12 października 2016
  5. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    W zeszłym roku miałem usuwaną cystę, oraz robioną punkcję zatok, zdecydowanie lepsze efekty przynosi inny środek.

    Autor opinii: Tomasz, dodano: 3 października 2016
  6. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Laryngolog przepisał mi lek w związku z przewlekłym katarem zatokowym, prawdopodobnie o podłożu alergicznym. Poprawa jest znikoma, bardziej pomagały mi leki antyalergiczne w tabletkach. Jednak w przeciwieństwie do nich aerozol nie powoduje skutków ubocznych w postaci senności.

    Autor opinii: Daniel, dodano: 18 marca 2016
  7. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych Brak ocenOpłacalność

    Do najtańszych nie należy, ale ważne, że pomaga córce. Samo działanie oceniam na trzy-cztery gwiazdki, cenowo mógłby być nieco tańszy.

    Autor opinii: eMka, dodano: 27 lutego 2016
  8. Ja stosuję u córki 3 letniej już drugi miesiąc i jest super, od początku zaczął działać i mała w końcu przesypia całe noce bez zatkanego nosa.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 6 lutego 2016
  9. Polecam ja stosuje u moch synów 15 i 12 lat. Jest poprawa dzieci w końcu oddychają nosem i nie mają uciążliwego kataru co mogą normalnie funkcjonować.

    Autor opinii: ulcia, dodano: 23 października 2015
  10. Lek przypisała pani doktor laryngolog mojemu 3-letniemu dziecku. Po przeczytaniu jakie mogą być skutki uboczne i, że jest to lek dla osób powyżej 6 lat mam poważne obawy, by wykupić ten preparat i podawać synkowi. Dodam, że moje dziecko od maleńkości jest bardzo niespokojne, nadpobudliwe i wrażliwe. Nie chciałabym zaszkodzić, dlatego zasięgnę opinii innego lekarza.

    Autor opinii: matka, dodano: 14 sierpnia 2015
  11. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych Brak ocenOpłacalność

    Słaby lek nie udrażnia nosa, poza tym jest drogi. Nie polecam! Pzdr.

    Autor opinii: kuna, dodano: 7 czerwca 2015
  12. Miałem po tym lęki i to konkretne i duży niepokój, strach.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 10 lutego 2015
  13. Ulga przychodzi bardzo szybko po zastosowaniu, co jest dużym plusem preparatu. Ułatwia życie z uciążliwą alergią sezonową i przy tym można go dostać za około 30 złotych, czyli nie tak źle.

    Autor opinii: Anonim, dodano: 5 lutego 2015
  14. Skuteczność
    Bez skutków ubocznych
    Opłacalność

    Lek jest drogi, ale bardzo skuteczny. Psikanie sezonowe zahamowało u mnie ilość wydzieliny podczas kataru przeziębieniowego. Wcześniej strasznie lało mi się z nosa, teraz jest spokojniej. Wiadomo jednak, że na inne osoby może działać inaczej. Pozdrawiam.

    Autor opinii: inesia, dodano: 13 października 2014


Napisz swoją opinię o Nasometin


Komentarz będzie widoczny po zaakceptowaniu przez moderatora. Zastrzegamy sobie prawo do poprawek błędów ortograficznych i interpunkcyjnych. Publikujemy wyłącznie autentyczne opinie.

Zaznacz gwiazdki, aby ocenić lek.
Skuteczność
Bez skutków ubocznych
Opłacalność